Hae tästä blogista

lauantai 3. marraskuuta 2018



Mihin seurakunnan varoja tuhlataan ?
Tässä yksi esimerkki.

Millainen on sellainen "hankintamenettely", jossa jo etukäteen kerrotaan epäsuorasti kuka tarjouskilpailun voittaa ? 

Tässä kirkkoneuvoston asiaa koskeva esityslista:

VIRTAIN SEURAKUNTA 13.2.2018 Sivu 6 KIRKKONEUVOSTO SEURAKUNNAN HAUTAUSMAIDEN JA ULKOALUEIDEN HOITAMINEN Asia no 8 Virtain seurakunnan hautausmaiden ja ulkoalueiden hoito on toteutettu LO kokonaisurakointina. Viimeinen sopimus on tehty neljäksi vuodeksi ajalle 1.1.2015 – 31.12.2018 Virtain Kiinteistöpalvelu Oy:n kanssa hankintamenettelyn kautta. Järjestelmä on toiminut hyvin Virtain seurakunnalla. Yhteistyö on vakiintunut seurakunnan nykyisen yrittäjän kanssa. Seurakunta ei omista tällä hetkellä koneita tai kalustoa eikä tähän työhön ole palkattuna omaa henkilökuntaa. Ehdotus: Kirkkoneuvosto käynnistää hankintamenettelyn kiinteistöjen ulkoalueiden ja hautausmaiden ja hautojen hoidosta Virtain seurakunnan kiinteistöillä sekä seurakuntatalon kiinteistötekniikan hoitamisesta ja valvonnasta. Sopimus tehdään viideksi vuodeksi. Tarjouksen valintaperusteena kokonais- taloudellisesti edullisin tarjous huomioon ottaen seuraavat vertailuperusteet: Vertailuperuste: Painotus: 1. Hinta 50 % 2. Soveltuvuus, kokemus hautausmaatyöskentelyyn ja kokemuskiinteistötekniikan hoitamisesta ja valvonnasta (sis. hautojen avaus ja peitto, hautausmaan ja hoitohautojen hoitoon tarvittava puutarha-alan kokemus(referenssit), seurakuntatalon peruskorjauksen myötä tullut tekniikka 25 % 3. Soveltuva kalusto kaikkiin työn osa-alueisiin. 10 % 4. Käytössä oleva vakituinen sekä muu riittävä suomenkielinen henkilöstö kaikkiin työn osa-alueisiin 15 % KN 8 § Päätös: Kirkkoneuvosto hyväksyi päätösesityksen.

Pisteytys on myös ennalta sovittu siten, että kenelläkään muulla ei ole mahdollisuutta saada kyseistä urakkasopimusta. !
Esimerkiksi voisi ottaa maininnan "seurakuntatalon peruskorjauksen myötä tullut tekniikka" ? kyseessä on normaali valvontatyö, johon voi opettaa kenet tahansa. !
Nykyisellä toimijalla on työntekijät vaihtuneet, eikä mitään erikoisosaamista muihin toimijoihin nähden taida löytyä.
Hautojen hoito ei ole kovinkaan "teknistä" työtä. ?

Seurakunta maksaa jostain syystä reipasta ylihintaa kyseisestä "palvelusta" vaikka valittavana olisi ollut jo kuluvaksi 4-vuotis kaudeksi lähes 130 000 euroa edullisempi yritys, joka on myös Virtolainen ja pitkään alalla toiminut. ?

Tämäkin hintaero on nipistetty lapsi- ja nuorisotyöstä.
Kuten jo aiemmin mainitsin, ei diakoniatyöhönkään ollut varoja käytettäväksi, vaan seurakunta oli niin huonossa kunnossa talouden osalta.  

Kysyin asiasta Tuomiokapitulin lakimieheltä, joka ensin kauhistui suurta hintaa, mutta kun hän oli yhteydessä seurakunnan talouspäällikköön jolta oli saanut seuraavan lausunnon:
"kyllä se vaan maksamaan tulee, jos nämä työt itse tekee" ??
muuttui käsitys toiseksi. ?

Nythän ei ollutkaan kyse siitä, että seurakunta tekisi kyseiset työt, vaan pöydällä oli paljon edullisempi urakkatarjous. !
Tämä kertoo hyvin sen ammattitaidon, joka viranhaltijoilla on.
Toiminta haiskahtaa korruptiolta. !

Ihmetellä sopii sitä kuinka viranhaltijat saavat kirkkoneuvostossa istuvat myöntymään tämän tapaiseen päätöksentekoon.
Asiaa ei ole mitenkään käsitelty kirkkovaltuustossa, vaikka sen pitäisi olla "ylin päättävä elin" ? 
Meille valtuustossa istuville ei asiasta ole annettu mitään informaatiota. ?

Laitoin asiasta vielä kyselyä Kirkkohallitukseen, koska Tuomiokapitulin lakimies ei osannut asiasta sanoa mitään, tai hänet oli puhuttu ympäri. !
Vastausta odotellen....


Vertailun vuoksi tässä nyt päättyvän kauden tarjoukset:





1 kommentti:

Kari Savinen kirjoitti...

Tässä on yksi monista päätöksistä joka vaikuttaa suoraan seurakunnan talouteen.
Kirkkovaltuustossa vaikuttava eräs suurin puolue peräänkuuluttaa hyvää taloudenhoitoa, mutta sen toiminta päätöksenteossa on aivan muuta kuin sitä.
Tärkeintä taitaa olla viranhaltijoiden nuoleskelu, että nuija säilyy kädessä tulevaisuudessakin. Harmi vain tässä on se, että äänestäjät eivät tiedosta asioita, vaan äänestävät puoluekannan mukaan samoja valtuutettuja. !
Kirkkoneuvostossa vaikuttavat ovat tähän mennessä olleet enemmänkin johdateltavissa olevia, kuin varsinaisia päätöksentekijöitä.