Hae tästä blogista

lauantai 11. huhtikuuta 2020


Jeesus voitti kuoleman ja nousi ylös kolmantena päivänä.
Kristinuskon tärkein tapahtuma osui pääsiäisaamuun.
Tyhjä hauta odotti ihmettelijöitä.

Uusi pääsiäinen sarastaa

Sapatin mentyä, varhain sunnuntaiaamuna, kolmantena päivänä ristiinnaulitsemisesta, opettajansa viimeisiä hetkiä seuranneet naiset lähtivät kaupungista vieraillakseen haudalla. Heillä oli mukanaan yrttejä ja tuoksuvia voiteita, joilla vainajat oli tapana voidella osana hautajaismenoja; tähän heillä ei kuitenkaan perjantaina ollut ollut aikaa. Joukossa olivat ainakin Magdalan Maria, Jeesuksen täti Salome, opetuslapsi Jaakob Vähäisemmän äiti Maria sekä Johanna, Galilean ruhtinas Herodes Antipaksen hovinainen. Muut opetuslapset piileskelivät yhä lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät kuollakseen, että sotilaat vangitsisivat ja tappaisivat heidätkin.

Magdalan Maria kiiruhti muiden edelle ja havaitsi naisista ensimmäisenä suureksi järkytyksekseen, että hauta oli avattu ja tyhjä. Hän kiiruhti juoksujalkaa Jerusalemiin, etsi käsiinsä muut opetuslapset ja kertoi heille näkemästään. Pietari ja Johannes uskaltautuivat livahtamaan paikan päälle varmistamaan, mistä Maria oikein puhui. Mirhantuoja palasi itsekin haudan luo itkemään rakkaan opettajansa viimeisen leposijan häpäisyä, kun hän äkkiä kohtasi itsensä Jeesuksen. Ylösnoussut Kristus lähetti hämmästyksestä ja riemusta suunniltaan olevan ystävänsä takaisin opetuslastensa luo kertomaan, mitä hän oli nähnyt.

Opetuslapset suhtautuivat ensin epäillen ja vähätellen naisten kertomuksiin ja ajattelivat näiden olevan murheesta sekapäisiä. Seuraavien päivien aikana yhä useampi alkoi kuitenkin häkeltyneenä selittää, kuinka oli omin silminensä nähnyt Jeesuksen. Silloin he alkoivat muistaa surunsa läpi, mitä Jeesus oli arvoituksellisesti puhunut kuolemasta ja ylösnousemuksesta ja menosta Isänsä tykö. Vähä vähältä he alkoivat vakuuttua, että heidän opettajansa, jonka he olivat kuvitelleet menettäneensä, oli herännyt kuolleista.

Kun Pilatus sai kuulla, että Jeesuksen hauta oli löydetty tyhjänä, hän antoi sotilailleen hieman ylimääräistä rahaa ja ohjeisti heitä kertomaan kaikkialla kaupungissa, että Jeesuksen oppilaat olivat yön hämärissä tulleet ja vieneet opettajansa ruumiin mennessään. Näin sotilaat tekivätkin.

Liikkeelle oli kuitenkin lähtenyt jo jotakin suurta. Kun Jerusalem oli rauhoittunut pääsiäisjuhlien jälkeen, Jeesuksen seuraajat uskaltautuivat jälleen kaduille, toreille ja lopulta temppelillekin. He alkoivat Kaifaan suureksi ärtymykseksi julistaa, että Jeesus Nasaretilainen, Messias, Kristus, Jumalan Poika, oli voittanut kuoleman ja noussut ylös taivaisiin Isänsä oikealle puolelle.

Loppu on historiaa!

Ei kommentteja: