Hae tästä blogista

tiistai 26. toukokuuta 2020


https://yle.fi/uutiset/3-11369642

Tavoitteena hyvinvointimanner nimeltä Eurooppa – Kuinka paljon se saa maksaa ja kuka sen maksaa?

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistaa koronaviilatun EU:n 7-vuotisen budjetti- ja siihen liittyvän jälleenrakennusrahastoehdotuksensa tänään keskiviikkona.
Tavoitteet ovat aina olleet suuria ja hienoja, mutta mikään EU:ssa ei ole ollut tutumpaa, kuin jatkuvat kriisi- ja hätäkokoukset. !

Suomen päättäjät eivät ole liittyneet "kitupiikeiksi" nimitettyjen maiden, kuten Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsin tiukkaan linjaan rahanjaosta, joka jälleen koskee jostain syystä samoja valtioita kuin 2008 finanssikriisin jälkeen. ?

Mitkä ovat rintamalinjat?

Kitupiikeiksi nimitetyt Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta ovat jo jättäneet vastineen Ranskan ja Saksan ehdotukselle. Neljän maan kopla ei ole valmis antamaan ilmaista rahaa kenellekään vaan kaiken pitää olla lainaa ja kovin ehdoin.
Poliittinen periaate on tuttu eurokriisivuosilta, jolloin euromaat tukivat muun muassa kriisiytynyttä Kreikkaa. Taustalla oli holtiton taloudenhoito ja ylivelkaantuminen.
Merkel muistutti viime viikolla, että nyt ei ole kyse itse aiheutetusta kriisistä.
Suomen linja on kuulemma "tiukka" ja se kuulemma vaatii tiukat ehdot rahojen jaolle. ?
Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Tämä on suurta näytelmää, jonka tarkoituksena on hivuttaa suomalaiset veronmaksajat pikkuhiljaa myöntymään siihen, että olisimme valmiit hyväksymään yhteisen verotuksen, jolla nämä hirmuvelat maksetaan.
Suomalaisia kuulemma kuunnellaan Brysselissä, mutta siihen se jääkin. Kukaan tuskin muistaa enää tunnin päästä sitä mitä "Suomi" sanoi. !
Ketään tuolla isojen seurassa ei kiinnosta Suomen "tiukka" suhtautuminen. !
Suomen lähes 1400-henkiselle EU henkilöstölle on saatava turvattu toimeentulo ja kiva asunto keski-euroopassa, muusta viis veisataan.

Parasta elvyttämistähän olisi nyt yrityksille myönnetty verohelpotus, joka pitää toimivat firmat pystyssä.
Nyt jos lähdetään tukemaan etelä-euroopan kriisimaita lainarahalla, jota nämä tuskin koskaan pystyvät maksamaan takaisin, tilanne johtaa siihen jossa veroja päinvastoin on kiristettävä tai luomalla jopa yhteisen verotusjärjestelmä, jonka turvin kaikki maksetaan. !
Ellei ole toimivia yrityksiä, pieniä tai suuria, ei ole työtäkään ja sitä myötä toimeentuloa. !
"Kannettu vesi ei kaivossa pysy" on vanha sanonta.
Nyt todellakin ollaan kriittisessä tilanteessa, jossa määritellään koko kolhoosin tulevaisuus. !


2 kommenttia:

Kari Savinen kirjoitti...

Nyt kun hallituksen tulisi keskittyä oman maan kansalaisten hyvinvointiin, niin kuntapuolella kuin kansallisella tasolla, se miettii ilmeisesti sitä kuinka tulevat velkatakuut ja rahanjaot keski-ja etelä-eurooppaan selitetään kansalaisille siten, että ei syntyisi suurempaa meteliä. ! Suomihan on aina maksanut kiltisti joka pennin ja sentin, jopa muiden maiden puolesta EU:n hyväksi. !
Mistähän näitä "viisaita" päättäjiä sikiää ?

Kari Savinen kirjoitti...

Mielenkiintoista tässä on sekin, kun puhutaan "jälleenrakennuksesta" ?
Termiä käytetään yleensä ainoastaaan sodan jälkeisessä tilanteessa. !
Valistunut arvaus on sellainen, jossa elvytysrahaston koko tulee olemaan jossain 1000 miljardin luokassa. !
Sen rahoittamiseksi keksitään hienoin sanakääntein kaikki uhkakuvat, jossa ilman tukipakettia koko korttitalo sortuu ja kaikki häviävät. ?
Näitä hienoja sanakäänteitä mietitään parasta aikaa myöskin Suomen hallituksessa, joka joutuu muka äänestyttämään eduskunnassa tukipaketin läpimenosta, joka on jo nyt 100% varmaa. !
Yleensä kun korttipeli on päättynyt, kysellään pelaajilta, että kuka voitti ja kuka hävisi, niin kaikki vastaavat voittaneensa. !?