Hae tästä blogista

perjantai 29. toukokuuta 2020


Kysymyksiä ja vastauksia...

https://yle.fi/uutiset/3-11371510?elqTrackId=240134129F84053EBF944921E8C637F6&elqTrack=true

Saako Suomi ilmaista rahaa vai joutuuko se maksajaksi? 8 kysymystä ja vastausta EU-komission uudesta miljardipaketista

EU-komission valta kasvaa, kun se saa alkaa ottaa lainaa markkinoilta.
Suomen on maksettava jokaisesta takaisin saadusta eurosta neljä euroa! Onko siinä jokin järki ?
Ei ole !
https://yle.fi/uutiset/3-11373810

EU:n elvytysrahastosta kertyisi jokaiselle suomalaiselle 2 200 euroa vastuita – yhteissumma on hävittäjäkaupan luokkaa

Lainalla on 30 vuoden maksuaika ja vahva vakuus !
Tuo mainittu 2200 euroa koskee siis jokaista Suomalaista, vauvasta vaariin. ! Työssä käyviä maksukykyisiä veronmaksajia on vain vajaa kolme miljoonaa, joten todellinen maksuosuus onkin lähes tuplasti. !

Suomen vastuut hävittäjäkaupan mittaluokkaa

Elpymisrahastosta 500 miljardia euroa aiotaan jakaa avustuksina ja 250 miljardia euroa lainoina.
EU-komissio ottaa jäsenmaiden nimissä elvytykseen rahoitusmarkkinoilta lainaa 750 miljardia euroa. Vakuutena on EU:n budjetti.
Suomen vastuut summasta ovat yli 12 miljardia euroa. Suomalaista kohti laskettuna summa olisi näin 2 200 euroa.
Osa summasta on kuitenkin takauksia. 250 miljardin euron lainat saajamaat maksavat todennäköisesti pois, jolloin takausvastuu ei toteudu.
Suomen osuus avustuksina annettavien tukien – joita on yhteensä siis 500 miljardia euroa – lainanlyhennyksistä olisi noin 8,5 miljardia euroa tulevina vuosikymmeninä
Suomen osuus lasketaan samassa suhteessa kuin Suomi maksaa jäsenmaksua EU-budjettiin. Suomen maksuosuus on 1,7 prosenttia bruttokansantulosta.
Muistellaanpa menneitä...
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5a1785e5-0b8f-4aa2-bbb1-2cf6a4e9e142

”Velat maksettu!” totesi moni, kun Kreikka Bosnian kaatoi - muistatko paljonko maa on Suomelle velkaa?

Kreikka-lainan raju koron leikkaus ja laina-ajan pidentäminen tuottavat Suomen valtiolle satojen miljoonien eurojen korkomenetykset.
Kreikka on Suomelle yhä velkaa - ja paljon.

Miljardilainan ehdot pehmenivät

Euroaluetta jo vuosikymmenen piinannut velkakriisi alkoi Kreikasta 10 vuotta sitten. Osana Kreikan ensimmäistä apupakettia Suomi maksoi Kreikalle 2010-2011 viidessä erässä kahdenvälistä lainaa yhteensä 1 005 miljoonaa euroa eli runsaat miljardi euroa.
Kreikka-laina on ollut Suomen kannalta kehno sijoitus. Laina-aika oli alunperin enintään 5 vuotta. Korko oli 3 kuukauden euribor ja sen päälle tuleva 3 %-yksikön marginaali.
Lainan ehtoja on höllennetty (ks. alla oleva faktalaatikko) kolme kertaa 2011-2012. Korko on edelleen 3 kuukauden euribor, mutta marginaali enää 0,5 %-yksikköä ja maksuaikaa on pidennetty vuosikymmenillä.
Lainan lyhennykset ajoittuvat vuosille 2020-2041. Kreikan on määrä maksaa Suomelle ensimmäinen lainalyhennys ensi kesäkuussa.
Syyskuun loppuun Suomi on saanut lainasta korkotuottoja yhteensä 68,8 miljoonaa euroa ja palkkioita 5,0 miljoonaa euroa.
Summa on aika olematon, kun vertaa sitä reippaaseen miljardiin, jota tuskin koskaan saadaan takaisin.!
Näitä tulevia velkoja perustellaan sillä, että rahat saadaan "varmasti" takaisin, mutta hyvä esimerkki on Kreikka, jonka kohdalla lyhennysaikataulua rukattiin useita kertoja, eikä alkuperäinen aikataulu, johon vedoten rahat saatiin huijattua, pitänyt alkuunkaan paikkaansa, vaan tämänhetkinen maksuaikataulu alkaakin vasta 2023 päättyen 2075.
Nyt kuitenkin hallituksen riveistä jälleen kerrotaan kuinka tärkeää on jakaa rahaa muille maille, jotka kerta toisensa jälkeen ovat niitä samoja, että Suomen talous ei sakkaisi ?

1 kommentti:

Kari Savinen kirjoitti...

Velan takaisinmaksua lykätään Kreikan kohdalla aina silloin kun ensimmäinen maksupäivä lähestyy. ?
Sitten taas kerrotaan kuinka taloustilanne paranee ja Suomikin saa osansa, kunhan vain annetaan maksuaika.
Näin saadaan uusi velka paremmin hyväksyttyä. !

Kertomukset siitä, että mikään maa ei olisi jättänyt koskaan lainaa maksamatta, ei pidä paikkaansa, koska esim. Kreikka on nollannut omat velkansa ainakin kahdesti. !

Jos velat annetaan anteeksi, niin silloin on tietenkin totta, että lainaa ei jätetty maksamatta, koska se annettiin anteeksi. ?