Hae tästä blogista

lauantai 5. syyskuuta 2020

https://yle.fi/uutiset/3-11527927

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen: Suomi aikoo käyttää EU:n elpymisrahoja turpeesta irtautumiseen

EU-tukea voisivat saada sekä turvealan työntekijät että esimerkiksi kuntien lämpölaitokset. ?

EU:lta voidaan saada "merkittävä summa" turpeen korvaamiseen

Veronkorotusten sijaan Suomi aikoo vauhdittaa turpeesta luopumista hakemalla siihen tukirahaa EU:n uudesta 750 miljardin euron elvytyspaketista ja oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. EU-tukea voisivat saada sekä turvealan työntekijät että esimerkiksi kuntien lämpölaitokset.
Valtiovarainministeriössä kehitellään parhaillaan mallia EU:n elpymisrahaston varojen hakemisesta Suomeen.
Valtiovarainministeriössä kehitellään parhaillaan mallia EU:n elpymisrahaston varojen hakemisesta Suomeen.
– Nyt mietitään, miten kymmenille ja sadoille tuhansille ihmisille tarjotaan lämpöä ilman, että ryhdytään polttamaan kuitupuuta tai tukkipuuta, tai turpeen tilalle tulee jotain muuta haitallista, Vanhanen sanoi Ylen haastattelussa. Kuitu- ja tukkipuu on Vanhasen mielestä järkevämpi käyttää teollisuuden raaka-aineena.
– Päänsärky on se, miten saadaan kunnalliset energiayhtiöt muuttamaan tekniikkansa niin, että löytyy ylipäätään vaihtoehtoja, koska jokaisen pitää lämpö saada.
Vanhasen mukaan EU-elpymistuki tarjoaa kunnallisille energiayhtiöille "avoimen ikkunan" tehdä uudistuksia lämpökattiloihinsa.
Mitähän lämpökattiloissa stten voisi polttaa, jos turve ja puu kielletään tai niiden poltto tehdään verotuksella mahdottomaksi ?
Tuntuu aika ihmeelliseltä se, että Suomi maksaa EU:n "elpymisrahastoon" ensin noin 6,6 miljardia, vaikkakin todellisuudessa summa on ainakin tuplasti enemmän, ja haikailee sitten sieltä takaisin jotain puolta pienempää rahasummaa. ?
Missä on maalaisjärki tässä loputtomassa verovarojen syytämisessä eu:n kassaan. ?
Lisäksi lupa kaikkeen rahankäyttöön on saatava Brysselistä !
"Lopullinen esitys tehdään Vanhasen mukaan lisäbudjettina ensi talvena, kun hallitus on saanut EU-komissiolta vihreää valoa käyttömahdollisuuksista.
Suomen maksuosuus EU:n elpymisrahastoon on 6,6 miljardia euroa. Summa kerätään tulevina vuosina EU-jäsenmaksujen yhteydessä."


Ei kommentteja: