Hae tästä blogista

maanantai 15. maaliskuuta 2021

 


Jokainen tietää sen, että maassamme on ilman työtä olevia lähes puoli miljoonaa. !

Luulisi tuosta määrästä löytyvän se määrä joiden takia "työllisyys" ei voinut kasvaa..?

Mutta miten torjua työperäisen maahanmuuton ongelmia?

– Naiiveja meidän ei kuitenkaan tule olla. Matalammin koulutetun työvoiman osalta heikko kielitaito yhdistettynä tiiviiseen työnantajasuhteeseen luo ilmapiirin ja mahdollisuuden työntekijän hyväksikäytölle ja harmaalle taloudelle, Haatainen sanoo.

– Työperäinen maahanmuutto on kestävällä pohjalla vain, jos noudatamme suomalaisten työmarkkinoiden pelisääntöjä. Siksi kaikessa valmistelussa kannamme mukana toimenpiteitä, jotka torjuvat edellä mainittuja lieveilmiöitä, ministeri jatkaa.

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisyä koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle joulukuussa 2020.

Muistiossa todetaan, että useimmat Suomeen työhön hakeutuvista ulkomaalaisista tuntevat huonosti tai eivät lainkaan Suomen työmarkkinoiden pelisääntöjä.

Tämän takia tiedottamista ulkomaalaisille työntekijöille lisätään edustustoissa viisumin tai oleskeluluvan myöntämisen yhteydessä. Lisäksi kerrotaan, mihin tahoon voi olla yhteydessä, jos työnantajan kanssa tulee ongelmia.

Miksi näitä kaikkia toimia tehdään? Näin ministeriö perustelee:

– Vuonna 2019 meillä jäi syntymättä noin 65 000 työpaikkaa osaajapulan takia. Tähän yritysten osaajapulaan ei voida täysin vastata kotimaassa olevin voimin. Kun työpaikkoja jää syntymättä, Suomi ei pääse täysillä kasvuun kiinni, Haatainen mainitsee puheessaan.

Tiedossa on jo nyt, että osaajapulaa podetaan esimerkiksi it-alalla, terveydenhoidossa, rakennusalalla ja konepajoilla.

– Suomen työikäisten määrä vähenee ja väestönlisäys tapahtuu yksinomaan maahanmuuton kautta. Ilman riittävää maahanmuuttoa työvoiman tarjonta ja pidemmällä aikavälillä työllisyys laskevat olennaisesti, millä on vaikutus huoltosuhteeseen, työllisyysasteeseen ja kestävyysvajeeseen, todetaan muistiossa.

Samansuuntaisia arvioita oli esillä perjantaina julkaistussa Pellervon taloustutkimuksen ja Merit Economicsin raportissa(siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan talouden kyky kasvaa ja ylläpitää hyvinvointipalveluita heikkenee, koska työikäisen väestön määrä jatkaa laskuaan.

Tämä kaikki edellä lueteltu on täysin ristiriidassa hallituksen työvoimapolitiikan kanssa. !

Puhutaan "ohituskaistasta osaajille" toisaalta käsitellään maahanmuuttajien heikkoa osaamista, kielitaitoa ja heidän tietämättömyyttään maamme työlainsäädännöstä. ??

Tämä on niin sekainen paketti, että tästä ei ota selvää "Erkkikään" Herää kysymys, kuka tämän takana on, vai onko kukaan. ?

1 kommentti:

Kari Savinen kirjoitti...

Kaikessa paistaa läpi painotus "maahanmuuttajien" työllistymiseen, vaikka ammattitaito, kielitaito ym. osaaminen on nolla.
Ei ole ihme, että nämä osaajat kasaantuvat serkkujensa kebab-baareihin ym pizzerioihin alipalkatuiksi pimeän työn tekijöiksi:?