Hae tästä blogista

tiistai 12. helmikuuta 2019

https://areena.yle.fi/1-4530613#autoplay=true

Eilen 11.2.2019 lähetetyssä MOT-ohjelmassa, johon linkki ohessa,
käsiteltiin viranomaisten epäasiallista toimintaa yrittäjää kohtaan.

Kertomus oli toisinto omasta kohtaamisesta verottajan ja erityisesti kateiden ihmisten kanssa.

Vientiyrityksemme menestys oli mahdollistanut henkilökohtaisen ansion sellaiseen mittaluokkaan, että oli aika laittaa ensimmäisen oman talon rakennusprojekti käyntiin.
Rakentaminen alkoi vuonna1999 ja päättyi 2001 maaliskuussa, jolloin saimme muuttaa perheen kanssa uuteen taloon.

Kaikki sujui työkiireiden lomassa hyvin siihen saakka kunnes verottajalta tuli ilmoitus tulossa olevasta verotarkastuksesta.
Olin tuon jälkeen yhteydessä tilitoimistooni, jossa kertoivat asioiden olevan reilassa, eikä mitään "pelättävää" olisi.

Tarkastus kesti kirjanpidon osalta 1,5 vuotta, jonka jälkeen tarkastaja soitti Tampereelta, että on se kumma kun tästä ei löydy mitään "epämääräistä" ? Kysyin tietenkin, että mitä siitä piti löytää, vastaus oli että "kyllä näistä aina jotain löytyy"
Mielenkiintoinen olikin tieto siitä, että mistä koko tarkastus oli lähtenyt liikkeelle. ? 
Siihen olivat antaneet aiheen noin 10 samalta kylältä tullutta ilmiantoa, aivan samalla tavalla kuin tuossa MOT-ohjelmassakin kerrottiin. Talo oli tehty liian suuri ja näyttävä ja verotarkastajaa oli pyydetty selvittämään millä rahoilla se on rakennettu. ?
Tarkastaja kertoi jälkeenpäin, että jopa kolme ilmiantajaa oli pyytänyt ilmoittamaan mikä oli tarkastuksen lopputulos. ?

Tarkastajalla tuntui olevan aikaa loputtomiin pöyhiä eri asioita, eikä mikään kertomani pitänyt hänen mielestään paikkaansa.
Kun kerroin lopulta, että asiat ovat niin kuin tositteet näyttävät, enkä niihin voi enää mitään muuta lisätä muistin varasta useiden vuosien jälkeen.
Tähän tarkastaja sanoi että kyllä nämä asiat pitäisi yrittäjän muistaa kaikki tarkasti. ?
Kysyin häneltä, että muistatko itse esimerkiksi mitä tapahtui omassa elämässä puoli vuotta sitten, hän oli hetken hiljaa ja sanoi ivallisesti, että hänen ei tarvitsekaan muistaa. !
Kun tarkastaja oli käynyt minua hiillostamassa viitenä viikkona joka tiistai, tuli asiaan päätös siten, että kun hän kertoi yrittäjien olevan kaikki samanlaisia jotka yrittävät vaurastua valtion kustannuksella. ?
Siinä vaiheessa "paloi päreet" siltä vaurastuneelta yrittäjältä ja se heitti kirjaimellisesi kyseisen tarkastajan ulos helmikuiseen paksuun lumihankeen. !
Muut romut menivät perässä ja myös kehoitus häipyä hyvän sään aikana, kuten virkamies tekikin. !

Jälkeen päin parin viikon kuluttua tuli "tarkastuskertomus" jossa luki ytimekkäästi: "yrityksen kirjanpitoa ei voida pitää luotettavana, ja verotus on suoritettava arvioimalla" 
Vastineen jälkeen, jonka teki huippuverojuristi, joka itsekin oli ollut verottajan palveluksessa, verottajan vastaus siihen oli: "saatua selvitystä ei voi pitää luotettavana" jonka jälkeen maksut tulivat voimaan.

Vientiyrityksenä ja negatiivisella alv:llä olimme koko ajan hakemassa veroja takaisinpäin, koska vientikauppaa tehtiin 0-verolla, alkoi verottaja pidättämään palautettavia veroja, joita oli jo kertynyt 250 tuhatta euroa.
Teimme valitukset alimmasta asteesta aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka, jossa selätimme myös pikkusieluisen verottajan, joka oli lähtenyt ajamaan kyläläisten kateuden aiheuttamaa asiaa.
Tuohon perättömiin ilmiantoihin riitti syyksi ainoastaan perisuomalainen kateus, joka tunnetusti vie kalatkin merestä, tässä tapauksessa paremminkin järvestä. !

Kaiken kukkuraksi nämä kadehtijat ovat suurinpiirtein tiedossa ja sen huomaa aina kun kyseiset henkilöt tulevat tiellä vastaan !

Mihin sitten johti tämä vuosia kestänyt prosessi, kerron siitä toisessa jutussa. !

1 kommentti:

Kari Savinen kirjoitti...

Suomi on maailman onnellisin maa, jossa yrittäjällä on mielenkiintoista toimia.
Yrittäjän ammattia voisi kuvailla siten, että se on kuin lentäisi täyteen lastattua pommikonetta, jota jokainen maassa olija yrittää ampua alas. !
Meidän yrittäjien on myös kehoitettu kannustamaan nuoria henkilöitä yrittäjiksi, mutta jotenkin se tuntuu siltä, että siinä johtaa nuoren ihmisen heikoille jäille, ?