Hae tästä blogista

maanantai 11. helmikuuta 2019




https://yle.fi/uutiset/3-10632309

Jos britit lähtevät EU:sta äkkirysäyksellä, maitomarkkinoilla koittaa uusjako – kuluttajalle voi koittaa juustojuhlat !


Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, eli toteutuu niin sanottu kova brexit, niin suomalainenkin maidon- ja lihantuotanto tuntee sen nahoissaan.
Vaikutus tulee epäsuorasti EU:n sisämarkkinoiden raaka-aine- ja tavaravirtojen sekoittumisen takia. Sisämarkkinoille tulee lisää kilpailua ja Suomenkin elintarvikevienti joutuu entistä tiukempaan kilpailutilanteeseen. Suomen elintarvikeviennistä noin 60 prosenttia menee EU:n alueelle.
Tullin jälleenvientikatsauksen mukaan Suomen tavaraviennistä Isoon-Britanniaan jälleenviennin osuus oli viime vuonna vain 153 miljoonaa euroa, eli kuusi prosenttia kokonaisviennin arvosta. Osuus on säilynyt suurin piirtein ennallaan viime vuodet. Jälleenviennin osuus koko viennistä Isoon-Britanniaan on suhteellisen pieni; Suomen kokonaisviennistä jälleenviennin osuus oli viime vuonna 14 prosenttia.[1]
Ison-Britannian osuus Suomen viennistä oli tammi-syyskuussa 4,4 prosenttia. Viennin arvon kasvusta huolimatta osuus pieneni edellisvuoden tammi-syyskuun viidestä prosentista. Tuonnissa Ison-Britannian osuus laski edellisvuoden tammi-syyskuun 3,1 prosentista 2,8 prosenttiin. Iso-Britannia oli tammi-syyskuussa Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa Kiinan jälkeen ja Belgiaa edellä. Tuonnissa Iso-Britannia oli kymmenenneksi suurin tuontimaa Viron jälkeen ja Italiaa ennen. Suomi ei kuulu Ison-Britannian tärkeimpiin kauppakumppaneihin ja oli viime vuonna maan 34. suurin vientimaa ja 36. suurin tuontimaa.[2]
Suomen kauppa Ison-Britannian kanssa on selvästi ylijäämäistä, ja maa on Suomen toiseksi suurin ylijäämämaa Yhdysvaltojen jälkeen. Ylijäämää kertyi 683 miljoonaa euroa tammi-syyskuussa. Viime vuoden tammi-syyskuussa ylijäämä oli 664 miljoonaa euroa. Viime vuosina ylijäämää on kertynyt suurimmillaan yli 1,2 miljardia euroa vuonna 2014.
Yhteenvetona voisi todeta että Ainoa ongelma Suomen viennissä esim. Venäjälle on ollut EU ja sen pakote päätökset. 
Näiden päätösten myötä Suomi häviää vuositasolla 350 miljoonaa euroa vientituloja.
Vuonna 2014 voimaan tulleet pakotteet haukkasivat suoraan elintarvikeviennistä venäjälle 300 miljoonaa. Tämän jälkeen voidaan laskea että vienti olisi kehittynyt tuosta ajankohdasta niin että 350 miljoona on realistinen. 
Tulevat ongelmat jotka mahdollisesti koituvat kovan Brexitin myötä, johtuvat vain ja ainoastaan EU:sta. !

Ei kommentteja: