Hae tästä blogista

maanantai 20. huhtikuuta 2020



Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja: Kaikki Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet käyttökelvottomia

Jo aiemmin on selvinnyt, että suojaimet eivät sovellu sairaalakäyttöön. Nyt näyttää siltä, ettei Sarmasteelta viidellä miljoonalla eurolla tilattuja suojaimia voi käyttää yhtään mihinkään. ?
https://yle.fi/uutiset/3-11313378
Tällaisissa käsissä on ollut Suomen kriisitilanteen huoltovarmuus. !
Ylen aamussa Känkänen antoi ymmärtää, että suojat ovat kokonaisuudessaan käyttökelvottomia.
Ylen aamun toimittaja Rosa Kettumäki kysyi Känkäseltä suorassa lähetyksessä, ovatko 10 miljoonan euron suojainkaupat osoittautuneet turhiksi.
– Onko nyt niin, että näiden kauppojen myötä tulleita suojaimia ei voi käyttää yhtään missään? Kettumäki kysyi.
– Tältä se nyt tällä hetkellä näyttää, Känkänen totesi.
Känkäsen mukaan nyt selvitetään, paljonko kauppahinnasta voidaan saada takaisin.
– Tästä 10 miljoonasta eurosta osin riidellään ja katsotaan, paljonko siitä rahasta voidaan turvata takaisin valtiolle. Mutta on ennenaikaista kommentoida enempää.
Aiemmin puhuttiin vain 5 miljoonan hengityssuojien kaupasta, mutta nyt summa on jo 10 miljoonaa. ?
Mikähän mahtaa olla todellinen kauppasumma kelvottomista suojaimista. ?
Näitä kelvottomia hengityssuojaimia annettiin mm. kotihoidon ja sosiaalipuolen työntekijöiden käyttöön, kunnes niiden osalta myönnettiin olevan täysin kelvottomia. ?
Kotihoidon ja sosiaalipuolen henkilöt tekevät työtään jo muutenkin rasittavissa olosuhteissa, mutta heidän käyttöön annetaan lisäksi hengenvaaraalisia suojaimia. ?
Kaiken piti olla kunnossa virkamiesten mielestä. !
"Rekat lähtevät liikkeelle" ?
KOTIMAA 23.3.2020 21:52 | PÄIVITETTY 23.3.2020 22:01
STT




Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) avaa historiallisesti huoltovarmuusvarastot. Asiasta kertoi Ylen A-studiossa ministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee.
– Tämä päivä on historiallinen päivä. Tämä määräys on annettu ja sosiaali- ja terveysministeriön määräys tarvitaan siihen, että nämä huoltovarmuusvarastot aukeavat. Nyt ne rekat lähtevät liikkeelle, Sillanaukee sanoi.
– Se tarkoittaa, jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia suojaimia, maskeja ja satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt sitten käytössä. Eivät ne tule loppumaan.
Sillanaukee kertoi ohjelmassa, että sairaaloilla on ollut vaikeuksia hankkia suojaimia, sillä tuotteiden valmistajat haluavat keskitettyjä hankintoja.
– Se onnistuu nyt Huoltovarmuuskeskuksen ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyönä. Tätä kautta me olemme nyt hankkimassa niitä ulkomailta. Olemme keskustelleet myös kotimaisten toimittajien kanssa, olisiko mahdollista alkaa tehdä niitä. Olemme tämän asian kanssa nyt turvallisin mielin, että näitä suojaimia nyt riittää.
Sillanaukeen mukaan nyt tehdyllä ratkaisulla on tulossa helpotusta, kun suojavarusteita saadaan varastoista liikkeelle.
– Siitä huolimatta on hyvä, että katsotaan, missä tilanteissa suojavarusteita käytetään.
– Meidän ministereille on ollut erittäin tärkeätä, että kotihoidon puolella myös suojaimet ovat käytössä sitä varten, että suojataan niitä riskiryhmissä olevia.

Huoltovarmuuskeskukselta sekavia tietoja Sarmasteen suojainkaupoista: Suojainten käyttökelpoisuudesta kahta eri näkemystä

Yle ei maanantaihin kello yhteen mennessä ollut tavoittanut Känkästä tai Aholaa lisätietoja varten. 
https://yle.fi/uutiset/3-11313378
Sosiaali- ja terveysministeriössä työskentelee kaksi ministeriä, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). 

Ei kommentteja: