Hae tästä blogista

torstai 4. maaliskuuta 2021



Kuntavaalit


Tulevien kuntavaalien kohdalla jouduin harkitsemaan moneen kertaan asioita ja etenkin sitä lähdenkö ehdolle seuraavaan koitokseen.

Kohdaltani ensimmäinen valtuustokausi oli ensimmäisen vuoden aikana totuttelua valtuustotyöskentelyyn ja kokoustekniikkaan.

Olen aina hiukan vierastanut politiikkaa ja erityisesti puoluesellaista, mutta se on kaikesta huolimatta hyväksyttävä olemassa olevana järjestelmänä asioista päätettäessä.

Yhden valtuutetun toiminta ei sinänsä paljoa hetkauta suuntaan tai toiseen, vaan asiat keskustellaan yhdessä ja katsotaan eri vaihtoehtoja kuinka asia menisi parhaiten kuntalaisten eli veronmaksajien kannalta katsoen.

Valtuutetut muodostavat eri lautakuntia joissa asioita valmistellaan hallitukselle pohdittavaksi. Hallitus tekee esityksen, jonka sitten valtuusto päättää lopullisesti, mutta voi myös sen palauttaa uudelleen käsittelyyn, mikäli ehdotus ei jostain syystä kelpaa. Tuohon on oltava kuitenkin aika painavat syyt ja asia yleensä vielä alistetaan äänestykseen ja siitä vasta eteenpäin, mikäli tulos sitä vaatii.

Itse olen ollut Virtain Yrityspalvelu Oy:n hallituksen jäsen kuluvan kauden.

VYP onkin ollut mielenkiintoinen yhtiö, joka toimii nyt teollisuustilojen omistajana ja niiden vuokraajana.

Motto on ollut se, että mikäli joku yrittäjä tarvii tilaa toimintaansa, niin sellaiset pyritään järjestämään, niin nopeasti kuin se on mahdollista ja asia on muuten kannattava.

Yritykset ovat myös oma-aloitteisesti ostaneet toimitilojaan omikseen ja nyt onkin sellainen tilanne, että VYP:llä ei ole yhtään vapaana olevaa teollisuushallia, kaikki ovat vuokralla tai myyty yrittäjille. 

Tähän tilanteeseen pyrimme saamaan helpotusta aivan lähiaikoina.

VYP:ille valittiin uusi toim. joht. Ari Juvakka, joka aloitti 1.12.2020

Olen ollut kuluvalla kaudellaVirtain sitoutumattomien valtuustoryhmässä, jossa meitä on kolme edustajaa. 

Sitoutumattomien ryhmä ei enää jatka, oli edessä kaksi vaihtoehtoa: jääminen kokonaan pois tai liittyminen johonkin muuhun ryhmään.

Meikäläinen ei ole koskaan sitoutunut mihinkään puolueeseen, mutta yrittäjätaustaisena keskusta-oikeisto kävisi hyvin.

Neljästä ryhmästä tuli ehdotuksia, mutta päätin kuitenkin valita Keskustan valtuustoryhmän, jonka ehdokkaaksi lupauduin pitkän harkinnan jälkeen. 

Valtuustossa olo aikana tutuksi tuli myös monia sellaisia virtolaisia, joiden kanssa ei juuri aiemmassa elämässä juuri sanaakaan vaihdettu.

Mielenkiintoisia henkilöitä kaikki.

Vaalien jälkeen nähdään sitten tilanne ketkä jatkavat, mutta toivoisin sitä, että mahdollisiman moni entisistä olisi mukana. Toki nuoria olisia saatava mukaan kohtuullinen määrä, että valtuusto ei "ukkoontuisi" kovin paljon.

Kokemusta on toki arvostettava ja sitä Virtain valtuustosta löytyy jo paljon. 

Kaupungin taloustilanne on nyt suhteellisen hyvä, mutta tulevaisuudessa askarruttaa mahdollinen Sote-uudistus ja sen mukana tuomat haasteet. Kuntien rooli tulee muuttumaan niiltä osin eikä kukaan osaa sanoa varmaa mitä tuo kaikki lopulta merkitsee kuntalaisille ja veronmaksajille. 

Keiturin Soten myyntiaikeista Ruoveden kunnalle jouduttiin käymään hiukan vääntöä. Valtuuston tiukan äänestyksen jälkeen tein asiasta vielä valituksen Hallinto-oikeuteen, jonka päätös oli se, että valtuuston päätös jäi voimaan.

Kuitenkin Ruovetiset suivaantuivat valituksesta ja yrittivät irtaantua Virtain kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka perusteella Virrat toimii vastuullisena osapuolena sote-palveluiden järjestäjänä. 

Valtioneuvoston päätöksellä Ruovesi palasi yhteistyöhön ja palvelut toimivat jälleen normaalisti.

Syy miksi tein valituksen myyntipäätöksestä, oli yksinomaan kauppahinta, joka ei mielestäni ollut yhtiön arvoon suhteessa.

Tämän valtuustokauden aikana on kaupungin johtaja vaihtunut kahdesti. Vesa Haapamäen tilalle tuli Juha Viitasaari, joka ehti olla virassa 1,5 vuotta. Juhan jälkeen ruoriin valittiin hallintojohtajan paikalta Henna Viitanen, joka aloitti 1.3.2021

Vaihdokset on tapahtunut myös teknisen johtajan, kaavoituspäällikön, rakennustarkastajan jne. kohdalla.

Uusi yhtenäiskoulu on ollut kuluvan kauden ja kautta aikojen Virtain suurin investointi. Myös Vaskiveden kyläkoulun täysremontti osui tähän kauteen. Nämä yhdessä ovat investointi tulevaisuuteen.

Virroilla on nyt hyvä tilanne koulujen, päivähoidon, terveydenhuollon, harrastusten ym. osalla. 

Nyt teemme parhaamme, että saamme kaupunkiin lisää yritystoimintaa ja sitä myötä työpaikkoja. Tahtotilan puutetta ei pitäisi ainakaan olla. Siitä on hyvä esimerkki Wirmetin laajennushanke, jossa virtolainen yrittäjä yhdistää naapurikunnassa toimivan tytäryhtiönsä Virroilla toimivaan yritykseen.

Hankkeen johdosta Virroille syntyy parikymmentä työpaikkaa lisää.

Toimivasta yhteistyöstä Virtain Yrityspalvelun, Kaupunginhallituksen ja Kaupunginvaltuuston työskentelystä saatiin hyvä näyttö siitä, kuinka asiat etenivät ripeästi, eikä asioista tarvinnut kiistellä. !

Samaan pyrimme myös jatkossa.


 

Ei kommentteja: