Hae tästä blogista

perjantai 21. toukokuuta 2021

 


Vielä elpymispaketista....


Tuo EU:n jäsenmaiden sopima ja nyt Suomessakin ratifioitu paketti oli tarkkaan laskettu ja mietitty.

Kyse on liittovaltioon tähtäävistä toimista, joita markkinoitiin korona-viruksen varjolla. Talouden, ja suomessa hallituksen mainostaman "viennin elpyminen" oli tapahtunut jo yli puoli vuotta aikaisemmin, sitä ei kuitenkaan haluttu kertoa. Puhuttiin vain suomalaisen vientiteollisuuden surkastumisesta ja työttömyyden rajusta kasvusta.

Tällä hetkellä talous kasvaa jo liiankin kovalla vauhdilla, eikä teollisuus kykene toimittamaan tuotteita ja raaka-aineita riittävällä vauhdilla.

Talouden ylikuumeneminen on jo tapahtunut tosiasia, ja nyt tehty "elpymispaketti" vaikuttaa kuin heitettäisiin bensaa liekkeihin.

Esimerkiksi sahatavaran hinta on noussut viime syksystä yli 50 % jotkut laadut vieläkin enemmän. Suuret talotehtaat peruvat jo aiemmin tehtyjä tilauksia ja maksavat kiltisti kuluttajansuojan mukaisen peruutusmaksun siksi, että toimitus tulisi paljon kalliimmaksi.

Metallien hinnat ovat nousseet samaa tahtia, eikä määrättyjä metalleja saa enää rahallakaan. 

Tässä teki nyt hallitus pahan virheen, mutta se jaksaa mainostaa yhä "kuinka hyväksi sopimus oli Suomelle".

Voisi sanoa oikeastaan, että ammumme itseämme jalkaan. !

Kannattaa muistaa lisäksi tämä:  seitsemän maata ei ole vielä päättänyt EU-paketista lopullisesti päätöselimissään. Nämä maat ovat Hollanti, Irlanti, Itävalta, Puola, Romania, Unkari ja Viro. !

Valtionvarainministeriössä kaavailtiin ja pohdittiin sitä kuinka käytämme elpymispaketista saadut rahat, joista euroopan komissiolla oli vaatimus, että vähintään kolmannes on käytettävä ilmastotoimiin hiilidioksiidi päästöjen vähentämiseksi. Suomessa tehtiin kuitenkin sellainen päätös, että 2/3 osaa tulevista rahoista käytetään kyseisiin hankkeisiin.

Turvetuotannon alasajo on jo alkanut, joka on ollut merkittävä työllistäjä.

Naapuri Venäjä ei vähennä turvetuotantoaan, vaan päinvastoin lisää sitä. Suomessa turvetuotannon koneita romutetaan, mutta Venäjä tilaa uusia Suomesta, että sinänsä viennille hyväksi.!

Venäjältä tuodaan jo nyt merkittäviä määriä turvetta ja puuhaketta lämpölaitoksiin, varsinkin kaakkois-suomeen, joten hallituksen toimet tältä osin ovat olleet + - 0 

Elpymispaketti on sikäli "juonisti" markkinoitu, että rahaa alkaa tulla jäsenmaihin heti tämän vuoden syksyllä, mutta maksut jotka jäsenmaat maksavat, alkavat vasta tulevina vuosina, päättyen joskus 2050. 

Suomalaiset maksavat kolminkertaisena "saadut" rahat takaisin. Pitänee olla aika huono pankkiiri, joka toimii näin. ?

Maailmantaloudessa on viime aikoina tapahtunut paljon sellaisia asioita, jotka antavat ennusmerkkejä tulevasta pahasta romahduksesta, joka voi olla lähempänä kuin uskommekaan. !

Ei kommentteja: